Tropical Cyclone Seminar

Πως σχηματίζονται οι τροπικοί κυκλώνες; Πως τους αναγνωρίζω πάνω στο facsimile; Πως μπορώ να προβλέψω την πορεία τους και να τους αποφύγω; Ένα σεμινάριο που δίνει τις σωστές απαντήσεις στονεπαγγελματία ναυτικό. Διαβάστε περισσότερα »

New Methods of Getting Weather Information on Board

Ένα νέο σεμινάριο που μαθαίνει τους επαγγελματίες ναυτικούς πως να αξιοποιούν στο έπακρο το email τους, ώστε να παίρνουν όλα τα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία και τα weather grib files χωρίς τη χρήση της συσκευής του facsimile και χωρίς broadband! Διαβάστε περισσότερα »

Σεμινάριο Γεωργικής Μετεωρολογίας

Το νέο μας σεμινάριο που σας αποκαλύπτει όλα τα μυστικά του καιρού, δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήματα όπως τι είναι ο παγετός, ποιες συνθήκες ευνοούν το χαλάζι, πως μπορώ να κάνω πρόγνωση βροχής, τι είναι η θερμοκρασιακή αναστροφή; Το σεμινάριο που απευθύνεται στους ανθρώπους που ασχολούνται με τη γη. Διαβάστε περισσότερα »

Ναυτική Μετεωρολογία για τις Ελληνικές Θάλασσες

Ένα καινοτόμο σεμινάριο στο οποίο οι συμμετέχοντες που δραστηριοποιούνται στις Ελληνικές Θάλασσες μαθαίνουν πρακτικές γνώσεις για τον καιρό στη χώρα μας, υπό το πρίσμα πάντα της σύγχρονης μετεωρολογικής επιστήμης. Διαβάστε περισσότερα »

Modern Marine Meteorology (Level I)

Ένα σεμινάριο που μαθαίνει τους επαγγελματίες ναυτικούς πως να διαβάζουν το facsimile και πως να σχεδιάζουν την πορεία τους με ασφάλεια και σιγουριά, αποφεύγοντας τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Διαβάστε περισσότερα »

 

Χρήσιμα PDF για να λαμβάνουμε τους χάρτες στο καράβι

Pacific surface analysis

Ο πολύ καλός συνάδελφος Αμερικανός David Burch έχει δημιουργήσει δύο εξαιρετικά χρήσιμα pdf όπου μπορείτε με το πάτημα ενός και μόνο κουμπιού να κατεβάσετε όλους τους χάρτες ανάλυσης και πρόγνωσης από την Αμερικάνικη Μετεωρολογική Υπηρεσία. Αυτό γίνεται είτε απευθείας από το ίντερνετ είτε μέσω Saildocs. Πληροφορίες για την υπηρεσία Saildocs μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Για το αρχείο του Ατλαντικού πατήστε εδώ.

Για το αρχείο του Ειρηνικού πατήστε εδώ.

Στο διήμερο σεμινάριο μας με τον τίτλο Modern Marine Meteorology το οποίο θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο μαθαίνουμε πως ακριβώς διαβάζουμε τους χάρτες και πως μπορούμε να τους λάβουμε στο καράβι με καταπληκτική ανάλυση, χωρίς τη χρήση του facsimile.

Νίκος Μαζαράκης

Καθ/της Ναυτικής Μετεωρολογίας

Αυτόματη παραλαβή προειδοποιήσεων για τροπικούς κυκλώνες στο email μας

celiaΟ τροπικός κυκλώνας Celia από το πρόγραμμα Bon Voyage System 7

Τη δεύτερη μέρα του σεμιναρίου Σύγχρονης Ναυτικής Μετεωρολογίας έχουμε εξηγήσει αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιώντας της εξαιρετική υπηρεσία Saildocs μπορούμε να πάρουμε τα grib files και τους επίσημους χάρτες.

Τι πρέπει όμως να γράψουμε στην περίπτωση που θέλουμε να λάβουμε το τελευταίο advisory από το National Hurricane Center για ένα τροπικό κυκλώνα του Βορείου Ατλαντικού, του Βορειοανατολικού Ειρηνικού και του Bορειοκεντρικού Ειρηνικού;

Πολύ απλά στέλνουμε στο κυρίως σώμα του email μας τα εξής:

send met.xx (όπου xx = ο κωδικός MetArea αριθμός της περιοχής που μας ενδιαφέρει. Για Βορειοανατολικό Ειρηνικό είναι xx=12)

send epac.tech_advisx (όπου x ο αριθμός της τροπικής ύφεσης. Για παράδειγμα εάν γράψουμε advis4 θα μας αποσταλεί το επίσημο advisory από το National Hurricane Center για τον τροπικό κυκλώνα Celia που στις 12/7/2016 στροβιλιζόταν στον Βορειοανατολικό Ειρηνικό)

send epac.discx (όπου x βλ. την τελευταία περιγραφή. Με την εντολή αυτή λαμβάνουμε το τελευταίο discussion από το National Hurricane Center).

Εάν ωστόσο δεν γνωρίζεται τον αριθμό της τροπικής ύφεσης, μπορείτε πολύ πιο εύκολα να κάνετε ένα ετήσιο subscription και να είστε σίγουροι ότι δε θα χάσετε ποτέ ούτε ένα advisory!!

Εάν θέλετε να κάνετε μία ετήσια δωρεάν εγγραφή στην υπηρεσία, τότε στείλτε το ακόλουθο μήνυμα στο Saildocs (δηλαδή στο email query@saildocs.com, χωρίς θέμα και χωρίς υπογραφές στο email μας) για τον Ατλαντικό:

sub atl.outlook interval=1 days=365
sub atl.disc1 interval=1 days=365
sub atl.disc2 interval=1 days=365
sub atl.disc3 interval=1 days=365
sub atl.disc4 interval=1 days=365
sub atl.disc5 interval=1 days=365
sub atl.tech_advis1 interval=1 days=365
sub atl.tech_advis2 interval=1 days=365
sub atl.tech_advis3 interval=1 days=365
sub atl.tech_advis4 interval=1 days=365
sub atl.tech_advis5 interval=1 days=365
και για τον Ειρηνικό:
sub epac.outlook interval=1 days=365
sub epac.disc1
interval=1 days=365
sub epac.disc2 interval=1 days=365
sub epac.disc3 interval=1 days=365
sub epac.disc4 interval=1 days=365
sub epac.disc5 interval=1 days=365
sub epac.tech_advis1 interval=1 days=365
sub epac.tech_advis2 interval=1 days=365
sub epac.tech_advis3 interval=1 days=365
sub epac.tech_advis4 interval=1 days=365
sub epac.tech_advis5 interval=1 days=365

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες για το Saildocs πατήστε εδώ. Για το πως μπορείτε να μάθετε να διαβάζετε τα advisories πατήστε εδώ.

 

Δύσκολες ώρες για την TAIWAN

NEPARTAKΔύσκολες ώρες αναμένεται να περάσει η TAIWAN καθώς ο τροπικός κυκλώνας NEPARTAK, σύμφωνα με τις επίσημες μετεωρολογικές προγνώσεις της Ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αύριο 7 Ιουλίου 1800UTC φτάνει στο νησί. Μάλιστα πρόκειται για ένα ιδιαίτερα γρήγορο τροπικό κυκλώνα καθώς κινείται με ταχύτητα 18 KT ενώ οι άνεμοι που τον συνοδεύουν φτάνουν τους 110 ΚΤ, κατατάσσοντάς τον έτσι στους τροπικούς κυκλώνες κατηγορίας 3 (major hurricane).

Διήμερο Σεμινάριο Ναυτικής Μετ/γιας – Πειραιάς

Διήμερο Σεμινάριο Ναυτικής Μετεωρολογίας

28 & 29 Ιουνίου 2016 – Πειραιάς

storm2

Την Τρίτη και την Τετάρτη 28 & 29 Ιουνίου 2016 θα διεξαχθεί στον Πειραιά το διήμερο σεμινάριο Σύγχρονης Ναυτικής Μετεωρολογίας. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της ΕΙΜ στην οδό Κεφαλληνίας 57 στον Πειραιά. Για το χάρτη της ακριβούς τοποθεσίας του σεμιναρίου πατήστε εδώ. Σε όλους τους συμμετέχοντες που το επιθυμούν θα δοθεί εντελώς δωρεάν το δημοφιλές πρόγραμμα καιρικής πλοήγησης Bon Voyage System για δοκιμαστική χρήση 4-6 μηνών!!